Mobilo sakaru operatoriem būs pienākums agrīnās brīdināšanas paziņojumus visiem iedzīvotājiem nosūtīt vienlaikus

(12.01.2023.)

Saeima ceturtdien, 12.janvārī, otrajā – galīgajā - lasījumā kā steidzamu atbalstīja grozījumu Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā. Tas noteic, ka mobilo sakaru operatoriem jānodrošina agrīnās brīdināšanas paziņojumu nosūtīšana iedzīvotājiem vienlaikus. 

Lai iedzīvotājiem un atbildīgajām institūcijām agrīnās brīdināšanas paziņojumus varētu nosūtīt vienlaikus, noteikts, ka elektronisko sakaru komersantiem, kuri nodrošina balss pakalpojumus, būs jānodrošina savu tīklu savietojamība un sadarbspēja ar valsts agrīnās brīdināšanas sistēmu, izmantojot šūnu apraides tehnoloģiju. Agrīnās brīdināšanas paziņojumu pārraide komersantiem būs jāīsteno bez maksas. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, saņemot informāciju par dažāda rakstura apdraudējumiem vai katastrofas situācijām, šūnu apraidē varēs nodrošināt iedzīvotāju agrīno apziņošanu, izmantojot mobilo sakaru operatoru, paredz izmaiņas. 

Šūnas apraides tehnoloģijas risinājums ļauj apvienot divus funkcionāli nozīmīgus agrīnās brīdināšanas sistēmas elementus – brīdināšanu un informēšanu. Lai nodrošinātu nacionālās un sabiedrības drošības intereses dažādās apdraudējuma situācijās, apdraudējuma teritorijā esošajiem cilvēkiem vienlaikus tiks nosūtīta informācija uz viņu mobilajiem telefoniem par negadījumu vai apdraudējumu, tā iemesliem, kā arī informācija par sagaidāmo rīcību. To būs iespējams īstenot dažu minūšu laikā, neatkarīgi no apdraudējuma teritorijas lieluma un saņēmēju skaita teritorijā, teikts likumprojekta anotācijā. 

Izmantojot šūnu apraides sistēmu, informāciju iespējams nosūtīt vienlaikus lielam mobilo ierīču lietotāju skaitam. Tas attiecas uz visiem mobilo telefonu lietotājiem neatkarīgi no sakaru operatora un pieslēguma veida, tostarp tūristiem, kuri izmanto viesabonēšanas pakalpojumu. Informāciju šūnu apraidē var saņemt vairākās valodās, bez laika nobīdes, un to var nodrošināt atbilstošā veidā arī cilvēkiem ar dzirdes vai redzes traucējumiem. Nosūtītā informācija mobilajā telefonā parādās ar skaņas signālu.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 8.maijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde
10:15  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēde
10:30  Svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos, pieminot nacisma sagrāvi un Otrā pasaules kara upurus
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
16:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ārkārtējiem un pilnvarotajiem vēstniekiem Latvijas Republikā par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā
17:00  Pieņemšana par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā