Eiropas lietu komisija atzinīgi vērtē vienošanos par ES lauksaimnieku interešu aizsardzību un Ukrainas eksportspējas saglabāšanu

(03.05.2023.)

“Eiropas Savienības ietvaros ir panākta nozīmīga vienošanās par aizsargmehānismu ieviešanu Eiropas Savienības līmenī noteiktām lauksaimniecības preču grupām, vienlaikus saglabājot iespēju Ukrainas lauksaimniecības produktiem, izmantojot tranzīta koridorus, nokļūt gan Eiropas, gan globālajos tirgos,” trešdien, 3.maijā, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas Andris Sprūds.

Komisija sēdē apstiprināja nacionālo pozīciju, kas atbalsta regulas priekšlikumu par gadu pagarināt pagājušajā vasarā ieviestos tirdzniecības atvieglojumus Ukrainai. “Tas nepieciešams, lai saglabātu Ukrainas ekonomisko aktivitāti, ņemot vērā, ka Krievijas militārā agresija pret Ukrainu joprojām būtiski mazina Ukrainas spēju iesaistīties globālajā tirdzniecībā,” skaidroja A.Sprūds.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Ārlietu ministrijas pārstāvji norādīja - ja imports no Ukrainas draud radīt nopietnas grūtības konkurējošu preču ražotājiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, tiek paredzēts aizsardzības mehānisms. Piemēram, ir ieviesti preventīvi pasākumi attiecībā uz četrām produktu grupām - kviešiem, kukurūzu, rapsi un saulespuķu sēklām -, kas caur Ukrainas robežvalstīm varēs tikt eksportētas tranzītā, aizsargājot visvairāk ietekmēto Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimniecības un vienlaikus atbalstot Ukrainas produktu nokļūšanu globālajos tirgos.

Tāpat ministrijas pārstāvji informēja, ka Eiropas Komisija veiks padziļinātu analīzi par piešķirto atvieglojumu ietekmi uz Eiropas Savienības iekšējo tirgu visās dalībvalstīs un nepieciešamības gadījumā varēs ieviest preventīvus pasākumus attiecībā arī uz citām produktu grupām ikvienā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Sēdē deputāti aktualizēja arī jautājumu par Krievijas sankcionēto aktīvu ziedošanu trešajām valstīm. Ārlietu ministrijas pārstāvji informēja, ka sadarbībā ar ANO, Āfrikas valstīm jau ir ziedota daļa Latvijas ostā sankcionēto minerālmēslu.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 8.maijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde
10:15  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēde
10:30  Svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos, pieminot nacisma sagrāvi un Otrā pasaules kara upurus
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
16:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ārkārtējiem un pilnvarotajiem vēstniekiem Latvijas Republikā par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā
17:00  Pieņemšana par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā