Saeima konceptuāli atbalsta izmaiņas repatriācijas kārtībā

(25.05.2023.)

Saeima ceturtdien, 25.maijā, konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Repatriācijas likumā, kā arī ar tiem saistītos likumprojektus. Ar grozījumiem iecerēts mainīt repatriācijas kārtību, kā arī no 2024.gada 1.janvāra personām vairs nepiešķirt repatrianta statusu. 

Sākot no šī gada 1.jūlija, repatrianta statusa saņēmējiem un viņu ģimenes locekļiem plānots piešķirt termiņuzturēšanās atļauju uz pieciem gadiem. Pašlaik likums paredz, ka repatriantam - personai, kurai viens no augšupējiem radiniekiem taisnā līnijā ir latvietis vai lībietis (līvs), - un viņa ģimenes locekļiem tiek piešķirta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. 

Savukārt no 2024.gada 1.janvāra plānots personām vairs nepiešķirt repatrianta statusu. Paredzēts, ka pēc noteiktā termiņa trešo valstu pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuru viens no augšupējiem radiniekiem taisnā līnijā ir latvietis vai lībietis (līvs), būs tiesības pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uz pieciem gadiem Imigrācijas likumā noteiktajā kārtībā. Repatrianta statusu jau ieguvušajām personām tas tiks saglabāts arī pēc tam, kad likums zaudēs spēku. 

Ar grozījumiem iecerēts noteikt arī pārejas periodu, pēc kura repatriantiem vairs nepiešķirs materiālo pabalstu. Paredzēts, ka pēc šī gada 1.jūlija repatrianti - gan Latvijas pilsoņi, gan trešo valstu pilsoņi - varēs izmantot Diasporas likumā paredzētos atbalsta pasākumus. 

Izmaiņas nepieciešamas, jo repatriācijas jautājumu risināšanā iesaistītās valsts pārvaldes iestādes pēdējo gadu laikā novērojušas, ka uzturēšanās atļaujas vēlas saņemt Krievijas un citu valstu pilsoņi, kuru turpmākā dzīve un uzturēšanās nav saistīta ar Latviju. Tādējādi faktiskā repatriācijas plūsma uz Latviju vairs neatbilst likuma preambulā ietvertajai pamatidejai - veicināt to tautiešu, kas no Latvijas izceļojuši genocīda, kara vai asimilācijas draudu dēļ, atgriešanos etniskajā dzimtenē, skaidrots likumprojekta anotācijā. 

Saeima konceptuāli atbalstīja arī par steidzamiem atzītos grozījumus Imigrācijas likumā. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās Saeimai vēl jāskata otrajā – galīgajā - lasījumā. Konceptuāli atbalstīts arī likuma projekts “Par Repatriācijas likuma atzīšanu par spēku zaudējušu”. Tas Saeimai būs jāskata vēl divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 8.maijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde
10:15  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēde
10:30  Svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos, pieminot nacisma sagrāvi un Otrā pasaules kara upurus
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
16:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ārkārtējiem un pilnvarotajiem vēstniekiem Latvijas Republikā par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā
17:00  Pieņemšana par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā