Valsts pārvaldes komisija: par dzīvojamās mājas uzturēšanas jautājumiem varēs lemt atkārtotā kopsapulcē

(08.05.2024.)

Lai sekmētu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanu un atbilstošu uzturēšanu, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 8.maijā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā. Ar tiem paredzēts dot iespēju par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā. 

“Komisija ir atbalstījusi vēl vienu instrumentu lēmumu pieņemšanas procedūras uzlabošanai, lai dzīvokļu īpašnieki varētu sekmīgi lemt par savas mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem arī tad, ja citi mājas iedzīvotāji nepiedalās, piemēram, kopīgajās sapulcēs par mājas renovāciju,” pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs. 

Ja sākotnēji sasauktā mājas kopsapulce kvoruma trūkuma dēļ nav bijusi lemttiesīga, grozījumi dod iespēju dzīvokļu īpašnieku kopsapulci sasaukt atkārtoti. Plānots, ka sapulci atkārtoti varēs sasaukt mēneša laikā pēc sākotnējās kopsapulces. Šāda sapulce būs lemttiesīga, ja tajā piedalīsies vairāk nekā viena trešdaļa no visiem dzīvokļu īpašniekiem. 

Atkārtoti sasauktā kopsapulcē dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums būs uzskatāms par pieņemtu, ja par to būs nobalsojuši dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no šādā kopsapulcē pārstāvēto dzīvokļu īpašnieku skaita, paredz likumprojekts. 

Grozījumu mērķis ir uzlabot dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas procedūru, lai varētu nodrošināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu, tostarp to atjaunošanu un atbilstošu uzturēšanu, teikts projekta anotācijā. 

Grozījumu autori anotācijā arī norādījuši, ka, lai uzlabotu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas procedūru, jau patlaban ir īstenoti vairāki pasākumi, tostarp ir iespēja sasaukt kopsapulces un balsot elektroniski Būvniecības informācijas sistēmā. Tas uzlabo lemšanu tur, kur vairums iedzīvotāju ir ieinteresēti mājas uzturēšanā, taču nepasargā tos aktīvos dzīvokļu īpašniekus, kuri ir mazākumā pret tiem, kuri neiesaistās mājas jautājumu risināšanā. 

Likumprojekts vēl galīgajā lasījumā jāskata Saeimas sēdē, un plānots, ka jaunā kārtība attieksies uz kopsapulcēm, kas tiks sasauktas pēc šī gada 1.novembra.  

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā