Saeimas komisija konceptuāli atbalsta Varakļānu un Madonas novadu apvienošanu

(08.05.2024.)

Lai Varakļānu novadu varētu pievienot Madonas novadam, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 8.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. 

Grozījumi rosināti, lai nodrošinātu Varakļānu novada teritorijas ilgtspējīgu attīstību, jo patlaban novads neatbilst administratīvi teritoriālās reformas mērķim un kritērijiem par novadu izveidošanu. Novadam nav attīstības centra, kā arī iedzīvotāju skaita ziņā tas ir vismazākais novads – pēc Fizisko personu reģistra datiem pagājušā gada sākumā novadā dzīvoja 3138 iedzīvotāji. 

Ar grozījumiem paredzēts noteikt kārtību, kādā notiek nākamās pašvaldību vēlēšanas apvienotajā Madonas novadā. Līdz nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās ievēlētās jaunās domes pirmajai sēdei Varakļānu novada un Madonas novada pašvaldības turpinās pildīt savas funkcijas administratīvajās teritorijās, kādas tās bija līdz šī gada 30.jūnijam. 

Sākotnēji Varakļānu novads bija iekļauts Rēzeknes novadā, taču Satversmes tiesa novada pievienošanu Rēzeknes novadam atzina par neatbilstošu Satversmei. Arī vairākums Varakļānu iedzīvotāju aptaujās pauduši, ka labprātāk vēlētos pievienoties Madonas novadam, norādīts grozījumu anotācijā. 

Konceptuāli atbalstītie grozījumi paredz, ka izmaiņas administratīvo teritoriju iedalījumā stājas spēkā šī gada 30.jūnijā.   

Komisija lūgs Saeimu likumprojektu skatīt kā steidzamu, informē komisijas priekšsēdētājs O.Burovs.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 20.maijā