Juridiskā komisija: 15 eiro ir maksimālā, nevis obligātā summa par maksāšanas uzdevuma sagatavošanu dalītā īpašuma gadījumos

(15.10.2024.)

Noteiktie 15 eiro par maksāšanas uzdevuma sagatavošanu un nosūtīšanu dalītā īpašuma gadījumos ir maksimālā, nevis obligātā summa, kuru zemes īpašnieks var pieprasīt no dzīvokļa vai būves īpašnieka, otrdien, 15.oktobrī, sēdē uzsvēra Saeimas Juridiskās komisijas deputāti.

Komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins atzīmēja, ka likuma grozījumi, kurus Saeima šogad pavasarī pieņēma saistībā ar Satversmes tiesas spriedumu, paredz, ka zemes īpašnieks no būves īpašnieka var pieprasīt kompensāciju par papildu izdevumiem, kas saistīti ar atgādinājumu par pienākumu maksāt, paziņojumu sagatavošanu un citiem izdevumiem. “Taču likums neparedz, ka šie 15 eiro būtu obligāti pieprasāmi. Summu var prasīt mazāku vai nepieprasīt vispār,” pauž A.Judins.

Komisijas sēdē Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis vērsa deputātu uzmanību uz neskaidrībām, kuras radušās pašvaldībās saistībā ar Saeimas pieņemto likuma grozījumu piemērošanu. Viņš atzīmēja, ka uz Rīgas pašvaldības zemes atrodas 30 tūkstoši dzīvokļu un aptuveni 1500 citu būvju, un rēķina sagatavošanas pašizmaksas būtu aptuveni trīs līdz piecu eiro apmērā.

Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna skaidroja, ka summa “15 eiro” tika izvēlēta, ņemot vērā visas iespējamās izmaksas, kas varētu rasties privātpersonai, kurai nav pieejas reģistriem un datubāzēm, par kuru izmantošanu var nākties samaksāt. Savukārt pašvaldībai ir pieejami plašāki resursi, kas izmaksas būtiski samazina. Turklāt maksāšanas paziņojumu ir iespējams sagatavot elektroniski, pauda klātesošie.

Tāpat pārrunātas zemes un dzīvokļa būves īpašnieka iespējas vienoties par summu, kas maksājama par rēķina sagatavošanu.  

Komisija un Tieslietu ministrija sēdē pārrunātā jautājuma skaidrojumu Latvijas pašvaldībām sagatavos arī rakstveidā, akcentēja komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 16.oktobrī
08:45  Saeimas Prezidija sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Gata Liepiņa un komisijas deputātu tikšanās ar Dominikas Sadraudzības Valsts kontroles delegāciju
12:00  Pieprasījumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
15:00  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
15:00  Franča Trasuna 160. jubilejas piemiņas pasākums pie Saeimas nama