Saeimas namā pateicas Kanādas sabiedrotajiem par ieguldījumu mūsu kopējā drošībā

(17.10.2024.)
Galerija

Esam pateicīgi saviem Kanādas sabiedrotajiem par līderību un ievērojamo ieguldījumu mūsu kopējā drošībā un vienlaikus esam gandarīti par NATO vitalitāti. Pēc izveidošanas NATO daudzfunkcionālā brigāde kļūs par lielāko NATO militāro formējumu Baltijas valstīs. To ceturtdien, 17.oktobrī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa pasākumā par godu NATO kaujas grupas paaugstināšanai līdz brigādes līmenim. 

“Partnerībā ar Kanādu mēs šodien kopīgi būvējam spēcīgus aizsardzības atturēšanas spēkus uz NATO ārējās robežas un sniedzam visu nepieciešamo atbalstu Ukrainas uzvaras tuvināšanai gan nacionāli, gan kopā apmācot Ukrainas karavīrus tepat Latvijā. Mēs lepojamies ar šo partnerību mūsu kopīgo interešu aizstāvībai,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. 

D.Mieriņa akcentēja, ka šodien atzīmējam jaunu posmu NATO militārās klātbūtnes Latvijā attīstībā, svinam mūsu divpusējās attiecības ar Kanādu un arī transatlantiskās saiknes nostiprināšanu. Latvijas un Kanādas savstarpējās attiecības rada jaunus un noturīgus pavedienus starp Eiropas un Ziemeļamerikas kontinentiem, teica Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot, ka NATO alianse turpina demonstrēt spēju mainīties un pielāgoties drošības vides izmaiņām. D.Mieriņa arī uzsvēra, ka šodien NATO ar reāliem darbiem apliecina tēraudcieto sabiedroto savienību un gatavību būvēt patiesi spēcīgas militārās atturēšanas un aizsardzības spējas savas teritorijas aizsardzībai no pirmā centimetra. 

Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica izcēla Kanādas spēcīgo atbalstu Latvijai gan vēsturiski, gan arī šodien, kad kopā apmācām ukraiņu karavīrus un tādējādi pilnveidojam Latvijas un reģiona aizsardzības spējas. “Šodien tiek īstenots ilgi gaidīts pavērsiens, un jau tuvākajos gados redzēsim, kā brigāde iegūst pilnas spējas, un tas nozīmē vairākus tūkstošus NATO karavīru šeit, Latvijā. Mēs esam laimīgi un lepni par tādiem draugiem un sabiedrotajiem kā Kanāda,” teica Z. Kalniņa-Lukaševica. 

Kanādas vēstnieks Latvijā Braiens Svorks (Brian Szwarc) sacīja, ka šī ir pirmā reize, kad Latvijā ir noturīga daudznacionāla NATO brigādes klātbūtne, kas nodrošina ievērojamas kaujas spējas Latvijas un NATO teritorijas aizsardzībai. Vēstnieks arī pateicās Latvijai par sadarbību un partnerību kā uzņemošajai valstij. 

Savukārt Kanādas Bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandieris pulkvedis Džims Smits (Jim Smith) akcentēja, ka Latvijā Kanādas klātbūtne ir dubultojusies, pieaugot no 800 līdz 2000 karavīru un tādējādi pieaugot arī kopējai sabiedroto klātbūtnei. Jaunajā daudznacionālajā brigādē Latvijā kopā būs ap 3000 sabiedroto karavīru, un šis skaits krīzes brīžos var arī palielināties, teica Dž.Smits.   

NATO daudznacionālo kaujas grupu Latvijā kopš 2017.gada vada Kanāda, un tā ir Kanādas lielākā militārā misija ārvalstīs. Pērn Kanāda apņēmās būtiski palielināt savu personāla un ekipējuma ieguldījumu, lai stiprinātu NATO klātbūtni Latvijā un sadarbībā ar sabiedrotajiem vadītu kaujas grupas pāreju uz daudznacionālu kaujas spējīgu brigādi. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720321279355
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 18.oktobrī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde